Euroband Rotterdam

Welkom op de website van Euroband Rotterdam. De muziekvereniging maakte oorspronkelijk deel uit van de Rotterdamse Turn- en atletiekvereniging Tenaco in Kralingen. Besloten werd echter om als zelfstandige muziekvereniging verder te gaan, waarna op 1 november 1961 Tamboer en Trompetterkorps Euro-band werd opgericht.

Om praktische redenen is later de naam zonder tussenstreepje aan elkaar geschreven en – omdat de Euroband eigenlijk al lang geen tamboer- en trompetterkorps meer was in de zin van het woord – werd een aantal jaren geleden gekozen om als Show- & Marchingband verder te gaan.

Het oorspronkelijke oefengebouw van de toenmalige Euroband werd in het jaar 1966 getroffen door een grote uitslaande brand. Hierbij verloor de vereniging tal van instrumenten en uniformen. Het gevolg hiervan was, dat de vereniging een aantal keren noodgedwongen moest verhuizen naar andere oefenlocaties.

Uiteindelijk belandde de vereniging op een geschikte locatie op Rotterdam zuid aan de Krabbendijkestraat in de wijk Pendrecht, (Stadsdeel Charlois). Ook deze oefenlocatie moest het veld ruimen voor de aanleg van de Havenspoorlijn, die de Maasvlakte en de Europoort met het achterland verbindt. In de directe nabijheid van de oude oefenlocatie werd eveneens aan de Krabbendijkestraat op nummer 520 een nieuw oefengebouw gerealiseerd. Het gebouw ‘De Schalmei’ werd door de gemeente Rotterdam speciaal ontwikkeld voor muzikale en culture activiteiten en vormt hierdoor de thuisbasis voor de Show- & Marchingband Euroband, de Jong Euroband en het Popkoor Xing.

 

Bestuur & organisatie

Het bestuur van Euroband Rotterdam bestaat uit een groep enthousiaste vrijwilligers die zich met veel passie inzetten voor de vereniging. Naast het dagelijks bestuur is er een manager en hebben alle verenigingsonderdelen een vertegenwoordiger in het bestuur. De bestuursleden worden ondersteund door de teams van de verschillende verenigingsonderdelen.

Vrienden van de Euroband

De vereniging kan niet bestaan zonder steun van derden. Het verzorgen van muzieklessen, orkestrepetities, instrumenten en uniformen, allen grote uitgaven die niet alleen vanuit optredens en contributies bekostigd kunnen worden. De “vrienden van de Euroband” dragen de vereniging een warm hart toe door de vereniging financieel te ondersteunen met een maandelijkse of jaarlijkse financiële bijdrage. Voor € 100 per jaar wordt u “vriend van de Euroband” en ondersteunt u onze prachtige vereniging en draagt u bij aan het voortbestaan van dit stukje Rotterdamse muziekgeschiedenis. Wilt u de vereniging financieel steunen en lid worden van de “vrienden van de Euroband” stuurt u dan een mail naar secretaris@euroband.nl

 

Leden van verdienste

De vereniging bestaat al ruim 60 jaar en heeft in haar bestaan het voorrecht gehad een aantal leden te mogen benoemen tot lid van verdienste.

De heer J.C. van den Bosch, lid sinds 01-11-1961

De heer F. Boeren, lid sinds 01-11-1961

De heer J.A. Boeren, lid sinds 01-11-1961

De heer J.H. Olsthoorn, lid sinds 01-01-1972

De heer W.G. Wieldraaijer, lid sinds 01-06-1975

De heer C.A. Seelbach, lid sinds 01-10-1975

De heer R. Berendrecht, lid sinds 01-10-1976